Zupa krem z zielonych szparagów
Sezon na szparagi w Polsce jest krótki, zwykle pojawiają się one w połowie kwietnia i znikają już na początku czerwca, dlatego przez ten czas staramy się intensywnie je wykorzystywać kulinarnie. :)
Dzisiejszym tematem wpisu są zielone szparagi, a dokładnie zupa krem. Poza walorami kulinarnymi, szparagi stanowią istną skarbnicę witamin i minerałów, tj. potas, magnez czy fosfor, a także kwas foliowy, witamina C, E oraz asparagina, która wspomaga pracę nerek.
Przygotowanie kremu wymaga troszkę czasu, ale uwierzcie mi: dla tego smaku i wartości odżywczych jak najbardziej warto. ;)
Dzisiejszym tematem wpisu są zielone szparagi, a dokładnie zupa krem. Poza walorami kulinarnymi, szparagi stanowią istną skarbnicę witamin i minerałów, tj. potas, magnez czy fosfor, a także kwas foliowy, witamina C, E oraz asparagina, która wspomaga pracę nerek.
Przygotowanie kremu wymaga troszkę czasu, ale uwierzcie mi: dla tego smaku i wartości odżywczych jak najbardziej warto. ;)
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów*
- 1 litr wywaru z warzyw
- 1 ziemniak
- 1/2 pietruszki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól, biały pieprz
Przygotowanie:
- Szparagi umyj pod ciepłą wodą, następnie oczyść, utnij twarde końcówki.
- Oczyszczone szparagi kroimy na mniejsze kawałeczki, po czym wrzucamy je do wywaru z warzyw/bulionu warzywnego i gotujemy na wolnym ogniu.
- Obrać ziemniaka i pietruszkę, pokroić na kawałki i dodać do szparagów.
- Na patelni z oliwą zeszklić cebulkę, wcisnąć ząbek czosnku i dodać do gotujących się szparagów.
- Gotować do miękkości. Następnie zblendować, doprawić solą i białym pieprzem.
- Zblendowany krem przecieramy przez sitko, gdyż szparagi są łykowate.
- Można podawać z płatkami migdałów, grzankami lub z pokruszonym serem feta.
Smacznego!
mika.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękujemy za zamieszczenie komentarza.
Czytamy każdy komentarz i postaramy się odpowiedzieć na każde pytanie.