Zupa krem z zielonych szparagów

   Sezon na szparagi w Polsce jest krótki, zwykle pojawiają się one w połowie kwietnia i znikają już na początku czerwca, dlatego przez ten czas staramy się intensywnie je wykorzystywać kulinarnie. :)

   Dzisiejszym tematem wpisu są zielone szparagi, a dokładnie zupa krem. Poza walorami kulinarnymi, szparagi stanowią istną skarbnicę witamin i minerałów, tj. potas, magnez czy fosfor, a także kwas foliowy, witamina C, E oraz asparagina, która wspomaga pracę nerek.

   Przygotowanie kremu wymaga troszkę czasu, ale uwierzcie mi: dla tego smaku i wartości odżywczych jak najbardziej warto. ;)


Składniki:
  • 2 pęczki zielonych szparagów*
  • 1 litr wywaru z warzyw
  • 1 ziemniak
  • 1/2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy 
  • sól, biały pieprz 
* wybierz jędrne, soczyście zielone szparagi z zamkniętymi główkami



Przygotowanie:
  • Szparagi umyj pod ciepłą wodą, następnie oczyść, utnij twarde końcówki.
  • Oczyszczone szparagi kroimy na mniejsze kawałeczki, po czym wrzucamy je do wywaru z warzyw/bulionu warzywnego i gotujemy na wolnym ogniu.
  • Obrać ziemniaka i pietruszkę, pokroić na kawałki i dodać do szparagów.
  • Na patelni z oliwą zeszklić cebulkę, wcisnąć ząbek czosnku i dodać do gotujących się szparagów.
  • Gotować do miękkości. Następnie zblendować, doprawić solą i białym pieprzem. 
  • Zblendowany krem przecieramy przez sitko, gdyż szparagi są łykowate.
  • Można podawać z płatkami migdałów, grzankami lub z pokruszonym serem feta.


Smacznego!

mika.



Komentarze

Popularne posty