Banoffee pie w słoiczku

   Rozglądasz się bezradnie po mieszkaniu i zastanawiasz się co by tu zjeść słodkiego? Zaglądasz do każdej szafki w kuchni, otwierasz lodówkę co 5 minut i sprawdzasz czy przypadkiem jakaś magiczna moc nie sprawiła, że pojawiło się coś super słodkiego? Też tak czasem masz? Myślę, że jest nas sporo i temat wydaje się być znajomy. ;)

   Na takie "kryzysowe chwile" sprawdza się prosty i niezawodny przepis na szybkie i naprawdę bardzooo słodkie Banoffee pie. Ten deser jest naprawdę przepyszny! Tym razem w "mobilnej" wersji, czyli w słoiczku. :)


   Dzisiaj przedstawię klasyczną, dość kaloryczną wersję tego deseru dla prawdziwych łasuchów. Niebawem na blogu ukaże się post z przepisem na fit Banoffee pie, także jeśli jesteś na diecie, poczekaj cierpliwie, dla Ciebie też znajdzie się coś słodkiego! ;)

   Uwielbiam Banoffee pie za to, że jest tak proste, szybkie a przede wszystkim przepyszne! Deser, który przyrządzisz w 10 minut, idealnie sprawdzi się także na domowym przyjęciu lub gdy wpadną niespodziewani goście. 

   A więc do dzieła!

Składniki:
(na 2 porcje)*
  • 6 dowolnych ciastek owsianych (ja użyłam z San Łakotki)
  • 2 banany
  • 180 g masy krówkowej/kajmakowej
  • 2 łyżki mleka
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 100 g mascarpone 
  • łyżka cukru pudru
  • kakao do posypania
* użyłam dość sporych słoiczków
   
Przygotowanie:
  • 1. warstwa czyli spód słoiczka: kruszymy 4 ciasteczka owsiane i umieszczamy po równo na dnie słoiczków (2 ciasteczka przypadają na 1 naczynko)
  • 2. warstwa: masę krówkową rozpuszczamy w garnuszku z dwoma łyżkami mleka i podgrzewamy mieszając (max. 5 min). Czekamy aż lekko ostygnie i umieszczamy na spodzie z ciasteczek
  • 3. warstwa: kroimy banany w plasterki i umieszczamy równo na kajmaku
  • 4. warstwa: ubijamy mikserem śmietankę 30 % z 1 łyżką cukru pudru. Gdy krem zacznie gęstnieć, dodajemy mascarpone i ubijamy do uzyskania sztywnej masy
  • Na wierzch można posypać kakako/ startą czekoladę i ozdobić pozostałymi ciasteczkami czy kawałkami bananów.
  • Można wstawić do lodówki na 20-30 minut. Wtedy smakuje lepiej. :)


Wszystko gotowe. Można się zajadać. Smacznego! :)

mika.

Komentarze

Popularne posty