Granola domowej roboty
Skąd pomysł na domowej roboty granolę? Historia z życia wzięta. Poszłam kiedyś do jednego z marketów po gotową granolę w ładnym opakowaniu, zapakowałam do koszyka i poszłam zadowolona do kasy. Przy wypakowywaniu zakupów z ciekawości zajrzałam na tył opakowania, gdzie widniał małą czcionką skład produktu. No tak... czego było się spodziewać? Ich skład zniechęcił mnie na "dzień dobry", ale pomimo tego granola ciągle siedziała mi w głowie. Okazało się, że Doma, wymagający klient jak ja, potrzebowała tego samego: dobrej, zdrowej granoli. Nie ukrywam, bardzo lubię granolę. Więc eliminacja jej z diety nie wchodziła w grę. Na szczęście z pomocą przyszła Doma, która jest naprawdę ogarnięta w te klocki i metodą prób i błędów wypracowała idealny przepis na granolę! Dzisiaj podzielimy się z Wami tym bajecznym przepisem. :)
Z czym jeść granolę i kiedy? Wszystko zależy od Ciebie! Dla mnie granola to dobra alternatywa jako słodycz. Trzymam ją w dużym szklanym słoiku i wyjmuję, kiedy mam ciągotki na coś słodkiego. Doma z kolei je klasycznie granolę na śniadanie z mlekiem roślinnym lub jogurtem sojowym (tak, Doma jest wegetarianką), do tego ulubione owocki i też jest pyszka! :)
Warto też dodać, że granola to skarb witamin oraz mikro/makroelementów dla naszego organizmu (witaminy: A, E, K, B1, B2, B6, C, kwas pantotenowy, selen, magnez, wapń, fosfor, potas i wiele wiele innych).
Oto przepis na najlepszą granolę na świecie:
Składniki:
Z czym jeść granolę i kiedy? Wszystko zależy od Ciebie! Dla mnie granola to dobra alternatywa jako słodycz. Trzymam ją w dużym szklanym słoiku i wyjmuję, kiedy mam ciągotki na coś słodkiego. Doma z kolei je klasycznie granolę na śniadanie z mlekiem roślinnym lub jogurtem sojowym (tak, Doma jest wegetarianką), do tego ulubione owocki i też jest pyszka! :)
Warto też dodać, że granola to skarb witamin oraz mikro/makroelementów dla naszego organizmu (witaminy: A, E, K, B1, B2, B6, C, kwas pantotenowy, selen, magnez, wapń, fosfor, potas i wiele wiele innych).
Oto przepis na najlepszą granolę na świecie:
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych *
- pół szklanki wiórków kokosowych
- pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich
- pół szklanki pokrojonych migdałów
- duża garść orzechów laskowych
- 6 sztuk moreli suszonej, pokrojonej w kostkę
- 2-3 łyżki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki miodu (0.75 szkl.)
- 2 łyżki syropu klonowego
- opcjonalnie: 2-3 łyżki cukru brązowego **
* najlepiej użyć górskich płatków owsianych
** jeśli lubisz słodszą granolę, możesz dodać cukier brązowy
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- 3/4 szkl. miodu umieszczamy w kąpieli wodnej na ok. 10-15 min w celu upłynnienia miodu (ja wlewam gorącą wodę do garnuszka, a w nim umieszczam kubek z miodem).
- Do miski wsypujemy: płatki owsiane, wiórki kokosowe, pokrojone orzechy, morele, cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy. Następnie dodajemy miód i mieszamy do połączenia się suchych składników z miodem.
- Granolę wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia tak, aby była ułożona równomiernie na całej blaszce. Następnie polewamy syropem klonowym i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy przez ok. 10 min. Uwaga! Granola szybko się przypieka! Trzeba pilnować czasu.
- Granolę można przechowywać w słoiczkach do 7 dni.
mika.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękujemy za zamieszczenie komentarza.
Czytamy każdy komentarz i postaramy się odpowiedzieć na każde pytanie.