Domowe mleko owsiane
Przepis na domowe mleko owsiane zaliczam do najszybszych, a zarazem najprostszych w wykonaniu z całej gamy wegański mlek, które każdy z Nas może przygotować samodzielnie.
Od kilku lat na półkach sklepowych zaczęły pojawiać się wszelkiego rodzaju
mleka roślinne. Bogactwo asortymentu jest zdumiewające - mamy do wyboru mleko owsiane, migdałowe, ryżowe, a nawet mleka smakowe. Wszystko wynika z narastającej popularności weganizmu, ale również z propagowania i prowadzenia coraz chętniej zdrowego stylu życia.
Niestety składy dostępnych na naszym rynku mlek roślinnych pozostawiają wiele do życzenia. Ponadto sama cena potrafi nieraz odstraszyć od zakupu takiego mleka.
Na szczęście możemy samodzielnie przygotować każdy rodzaj mleka roślinnego za niewielką kwotę, a co najistotniejsze bez jakichkolwiek konserwantów. :) W przypadku mleka owsianego będą Nam potrzebne wyłącznie dwa składniki, które goszczą niemalże w każdym domu.
Składniki (butelka 500 ml):
- 2 szklanki płatków owsianych
- 3 szklanki wody mineralnej niegazowanej
Przygotowanie:
- Płatki owsiane umieszczam w wysokim naczyniu blendera.
- Dodaje wodę mineralną niegazowaną. Pozostawiam na min. 30 minut.
- Następnie blenduję do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przelewam do garnka przez sitko wyłożone gazą. Uzyskane mleko zagotowuję.
*Jeżeli mleko wyjdzie za gęste, dolewamy odrobinę wody do momentu uzyskania pożądanej przez nas konsystencji.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękujemy za zamieszczenie komentarza.
Czytamy każdy komentarz i postaramy się odpowiedzieć na każde pytanie.