Wegańska kremówka

   Wegańska kremówka to doskonałe połączenie chrupiącego ciasta francuskiego i zdrowego, kremowego budyniu jaglanego, który idealnie sprawdza się w roli kremu do tego ciasta. Roślinna i mniej kaloryczna wersja klasycznej kremówki posmakuje nie tylko weganom, ale także wymagającym łasuchom!
   Kremówka to jeden z moich ulubionych deserów, miło jest zjeść kupną w cukierni, ale uwierzcie mi, że jeszcze milej jest zrobić własną, zwłaszcza w zdrowszej wersji.
   Dzisiaj przedstawiamy ekspresową opcję z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, ale jeśli masz czas, możesz zrobić własne ciasto!



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
  • 300 g suchej kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka roślinnego
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 krople aromatu waniliowego
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
  • Ciasto francuskie zginamy na pół i przekrajamy, uzyskując dwie równe części ciasta, które posłużą nam jako spód i wierzch deseru. Oba kawałki ciasta nakłuwamy widelcem w wielu miejscach i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle temp. ok. 200 stopni, czas: 10-12 min). UWAGA! Podczas pieczenia ciasto francuskie rośnie, pamiętaj, aby co kilka chwil delikatnie nakłuwać powstałe "wybrzuszenia". Upieczone ciasto powinno być delikatnie zarumienione i po wyjęciu z piekarnika opadnie - to normalne ;). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy obie części. 
  • Krem: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy miód, cukier waniliowy, aromat i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie pod gorącą wodą dokładnie płuczemy kaszę i umieszczamy w garnku z mlekiem. Gotujemy na wolnym ogniu, mieszając dość często, aby kasza nie przywierała do dna naczynia. Kaszę gotujemy tak długo, aż wchłonie całe mleko i będzie miękka. W razie uzyskania niezadowalającej miękkości, podlewać mlekiem. Następnie całość umieszczamy w blenderze i blendujemy do momentu, aż uzyskamy gładki krem/budyń.
  • Czystą blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia, a na niej umieszczamy pierwszą część upieczonego ciasta. UWAGA! Upieczone ciasto francuskie kładziemy gładką powierzchnią w stronę blaszki, a pofalowaną w stronę kremu. Na spodzie ciasta umieszczamy ostudzony budyń jaglany, a następnie przykrywamy go drugim kawałkiem ciasta, pamiętając, aby pofalowana powierzchnia dotykała kremu, a gładka była na zewnątrz. 
  • Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na noc albo przynajmniej na 3 godziny. Posypujemy cukrem pudrem i delikatnie kroimy w kostki.


Smacznego! :)

mika.

Komentarze

Popularne posty