Zupa krem z zielonego groszku

   Zupa krem z zielonego groszku czyli ekspresowy i łatwy do przyrządzenia obiad na sobotę. Sobota to dzień kiedy wolny czas zwykle poświęca się na zakupy i obowiązki domowe, w związku z czym, niewiele pozostaje czasu na przysłowiowe "krzątanie się" w kuchni.
   W najprostszej wersji tego kremu potrzebujemy zaledwie 5 składników: bulion warzywny, mrożony groszek zielony, cebulka, pieprz i sól. Do tej podstawowej wersji dodaję marchewkę, ziemniaka i odrobinkę soku z cytryny, by krem miał bardziej wyrazisty smak.


Składniki:
(4 duże porcje)
  • 2 opakowania mrożonego groszku zielonego (2 x 450 g)
  • ok. 1,3 l bulionu warzywnego
  • 2 mniejsze cebulki lub 1 duża
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • mozzarella (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  • Do przygotowanego, gorącego bulionu warzywnego dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchewkę oraz ziemniaka. Gotujemy.
  • Na patelni z oliwą zeszklić cebulkę razem z 2 ząbkami wyciśniętego przez praskę czosnku.
  • Mrożony groszek opłukać kilkakrotnie wodą i dodać do gotującego się bulionu, a następnie dodać także podsmażoną cebulkę z czosnkiem.
  • Gotujemy przez ok. 25 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Zamieszać.
  • Po ugotowaniu się zupy, odstawiamy ją z ognia i blendujemy na gładki krem.*
  • Po ostygnięciu doprawiamy krem solą i pieprzem.
  • Podajemy z mozzarellą.



mika.

Komentarze

Popularne posty