Zupa krem z zielonego groszku
Zupa krem z zielonego groszku czyli ekspresowy i łatwy do przyrządzenia obiad na sobotę. Sobota to dzień kiedy wolny czas zwykle poświęca się na zakupy i obowiązki domowe, w związku z czym, niewiele pozostaje czasu na przysłowiowe "krzątanie się" w kuchni.
W najprostszej wersji tego kremu potrzebujemy zaledwie 5 składników: bulion warzywny, mrożony groszek zielony, cebulka, pieprz i sól. Do tej podstawowej wersji dodaję marchewkę, ziemniaka i odrobinkę soku z cytryny, by krem miał bardziej wyrazisty smak.
mika.
W najprostszej wersji tego kremu potrzebujemy zaledwie 5 składników: bulion warzywny, mrożony groszek zielony, cebulka, pieprz i sól. Do tej podstawowej wersji dodaję marchewkę, ziemniaka i odrobinkę soku z cytryny, by krem miał bardziej wyrazisty smak.
Składniki:
(4 duże porcje)
- 2 opakowania mrożonego groszku zielonego (2 x 450 g)
- ok. 1,3 l bulionu warzywnego
- 2 mniejsze cebulki lub 1 duża
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- mozzarella (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do przygotowanego, gorącego bulionu warzywnego dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchewkę oraz ziemniaka. Gotujemy.
- Na patelni z oliwą zeszklić cebulkę razem z 2 ząbkami wyciśniętego przez praskę czosnku.
- Mrożony groszek opłukać kilkakrotnie wodą i dodać do gotującego się bulionu, a następnie dodać także podsmażoną cebulkę z czosnkiem.
- Gotujemy przez ok. 25 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Zamieszać.
- Po ugotowaniu się zupy, odstawiamy ją z ognia i blendujemy na gładki krem.*
- Po ostygnięciu doprawiamy krem solą i pieprzem.
- Podajemy z mozzarellą.
mika.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękujemy za zamieszczenie komentarza.
Czytamy każdy komentarz i postaramy się odpowiedzieć na każde pytanie.