Fit Banoffee pie

   Na blogu pojawiła się klasyczna, kaloryczna wersja Banoffee pie, więc zgodnie z zapowiedzią przyszedł czas na wersję dietetyczną tego deserku. Dieta często kojarzy się z czymś niekoniecznie dobrym smakowo, ale uwierzcie mi, to fit Banoffee pie jest przepyszne i od pierwszego spróbowania przekupi Wasze kubki smakowe. :)

   Ciastko owsiane, banany, daktyle i mleko kokosowe to motyw przewodni dzisiejszego wpisu. Jeśli obecnie się odchudzasz, jesteś weganem lub po prostu unikasz "bomb kalorycznych", ten deser jest właśnie dla Ciebie! Fit banoffee pie w opcji słoiczkowej... koniecznie musisz spróbować!


Składniki:
(na 2 mniejsze słoiczki)
  • 3 ciastka owsiane
  • 2 banany
  • 10 daktyli
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki dowolnego mleka
  • małe opakowanie mleczka kokosowego (165 ml)
Przygotowanie:

1. Daktyle zalewamy wrzątkiem na 20 min. Po tym czasie odsączamy wodę i umieszczamy je w blenderze. Dodajemy kakao, mleko i blendujemy na jednolity krem czekoladowy.

2. Mleczko kokosowe odsączone z wody kokosowej (schłodzone uprzednio w lodówce przez min. 24 h) ubijamy na masę (na wzór bitej śmietany). Odstawiamy do lodówki.

3. Układamy warstwy deseru według następującej kolejności: na spód słoiczka umieszczamy po 1 pokruszonym ciasteczku owsianym; następnie po 1 pokrojonym w plasterki bananie (2 plasterki można zostawić do dekoracji); na banany kładziemy krem z daktyli, a na wierzch ubite mleczko kokosowe. Można posypać kakao, dla ozdoby dodać plasterek banana i kawałki ciasteczka owsianego.




Smacznego! :)

mika.

Komentarze

Popularne posty