Ulubione brownie z malinami
Czekolada i maliny to jedno z najlepszych duetów tego świata! To połączenie sprawdza się w wielu różnych możliwościach: od deserów lodowych, przez malinowe muffiny, po pyszne brownie z malinami!
Też tak czasem macie, że nachodzi Was wielka ochota na czekoladę i zamiast jednej kostki, jecie całą tabliczkę? Właśnie dzisiaj nadeszła ta "kryzysowa chwila" w moim domu, dlatego postanowiłam to wykorzystać i upiec moje ulubione, mocno czekoladowe brownie z malinami. Ciasto jest szybkie, proste, a przede wszystkim bajecznie pyszne. :)
Składniki:
(na blachę o wym. 28x24 cm)
- 250 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 3 jajka
- 200 g drobnego cukru brązowego
- 120 g mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- szczypta soli
- opakowanie malin (125 g)
- dodatkowo 60 g gorzkiej lub mlecznej czekolady na wierzch ciasta
Przygotowanie:
- W małym garnku roztapiamy masło, dodajemy do tego kawałki czekolady i rozpuszczamy na jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.
- W misce roztrzepać jajka z cukrem, następnie dodać przestudzoną czekoladę z masłem i wymieszać.
- Do powstałego sosu czekoladowego dodajemy mąkę, wanilię, sól i miksujemy na gładką masę.
- Wyłożyć ciasto na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Na wierzch układamy w odstępach maliny, które delikatnie wciskamy w masę, a następnie drobne kawałki czekolady.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 160 stopni przez ok. 35 minut.
- Wyjąć z piekarnika, ostudzić, aby czekolada zastygła i pokroić na kawałki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękujemy za zamieszczenie komentarza.
Czytamy każdy komentarz i postaramy się odpowiedzieć na każde pytanie.