Ulubione brownie z malinami

   Czekolada i maliny to jedno z najlepszych duetów tego świata! To połączenie sprawdza się w wielu różnych możliwościach: od deserów lodowych, przez malinowe muffiny, po pyszne brownie z malinami!

   Też tak czasem macie, że nachodzi Was wielka ochota na czekoladę i zamiast jednej kostki, jecie całą tabliczkę? Właśnie dzisiaj nadeszła ta "kryzysowa chwila" w moim domu, dlatego postanowiłam to wykorzystać i upiec moje ulubione, mocno czekoladowe brownie z malinami. Ciasto jest szybkie, proste, a przede wszystkim bajecznie pyszne. :)



Składniki:
(na blachę o wym. 28x24 cm)
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 200 g drobnego cukru brązowego
  • 120 g mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • opakowanie malin (125 g)
  • dodatkowo 60 g gorzkiej lub mlecznej czekolady na wierzch ciasta
Przygotowanie:
  • W małym garnku roztapiamy masło, dodajemy do tego kawałki czekolady i rozpuszczamy na jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.
  • W misce roztrzepać jajka z cukrem, następnie dodać przestudzoną czekoladę z masłem i wymieszać.
  • Do powstałego sosu czekoladowego dodajemy mąkę, wanilię, sól i miksujemy na gładką masę. 
  • Wyłożyć ciasto na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Na wierzch układamy w odstępach maliny, które delikatnie wciskamy w masę, a następnie drobne kawałki czekolady. 
  • Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 160 stopni przez ok. 35 minut.
  • Wyjąć z piekarnika, ostudzić, aby czekolada zastygła i pokroić na kawałki.


Komentarze

Popularne posty