Drożdżowe rogaliczki z dzieciństwa
Zawsze chętnie wraca się do miłych wspomnień, zwłaszcza do tych z najmłodszych lat. A jak wspomnienia te dotyczą smaków dzieciństwa... to już naprawdę robi się baaardzooo miło. ;)
Jednym z takich moich wspomnień są drożdżowe rogaliczki mojej babci nadziewane owocową marmoladą. Zapach, jaki unosił się w domu był nie do opisania! Szczęście wielkie, że moja babcia do dziś piecze te wyborne rogaliczki. Tym razem postanowiłyśmy upiec je razem, odświeżyłyśmy przepis i dziś dzielimy się nim z Wami!
Kiedyś wypiekami zajmowały się nasze babcie, dzisiaj pieczenie staję się coraz bardziej popularne wśród młodych osób i choć można znaleźć wiele wymyślnych przepisów oraz żyjemy w czasach, gdzie wszystkie produkty są dostępne, warto pamiętać o tych starych, niezawodnych przepisach.
Składniki:
Rozczyn: *
- 1/2 kostki drożdży
- 1.5 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 2.5 łyżki mleka
Ciasto:
- 0.5 kg mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 2 jajka
- 3.5 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- ok. pół standardowej szklanki mleka
- marmolada owocowa **
- cukier puder do posypania
* rozczyn robimy na oko, gęstość regulujemy mąką lub mlekiem, w zależności od konsystencji.
** marmolada powinna być twarda i zbita. Zbyt rzadka marmolada lub dżem nie nadadzą się, gdyż wypłyną z ciasta podczas pieczenia. Można dodać kawałek jabłka lub kostkę czekolady zamiast marmolady.
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od rozczynu. W mniejszym naczyniu umieszczamy drożdże, cukier, mąkę i mleko. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania... jak to moja babcia mówi "gęstej papki", czyli dosyć gęstej masy. Mieszając łyżką, rozbijamy grudki do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie odstawiamy naczynie z rozczynem w ciepłym miejscu na ok. 45 min. W tym czasie nie dotykamy naczynia!
2. Przechodzimy do ciasta. Na stolnicy umieszczamy mąkę, a następnie margarynę, którą kroimy na kawałeczki. Dodajemy 2 jajka i siekamy nożem tak długo, aż mąka z margaryną wchłoną jajka. Dodajemy gotowy rozczyn (po tych 45 min.) do ciasta i ponownie siekamy nożem zgrubnie. Następnie do ciasta dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz partiami mleko (nie od razu całą zawartość szklanki), mieszając z ciastem po każdym dodaniu tak, aby mąka ładnie je wchłonęła.*
Zagnieść dobrze ciasto i uformować na kształt kuli. Odstawiamy na bok stolnicy na ok. 60 min.
Zagnieść dobrze ciasto i uformować na kształt kuli. Odstawiamy na bok stolnicy na ok. 60 min.
* Uwaga! Mała rada: lepiej dodać mniej mleka, niż za dużo! W razie "przedawkowania" mlekiem, można podsypać mąką.
3. Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Odrywamy od ciasta mniejszy kawałek i wałkujemy go na kształt koła. Następnie tniemy je na kształt kawałków pizzy. Wygląda to mniej więcej tak:
Bierzemy taki pojedynczy trójkątny kawałek i nadziewamy łyżeczką marmolady, a następnie formujemy rogaliczka.* I tak robimy, aż do zużycia całego ciasta.
4. Rogaliczki wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstęp. Rogaliczki rosną w trakcie pieczenia! Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 13-14 min., do czasu aż rogaliczki będą równomiernie, dobrze zarumienione.
Gdy rogaliczki wystygną, posypujemy je cukrem pudrem. I wtedy można jeść ze smakiem do kawy czy herbaty. Pyyyycha!
Smacznego!
mika.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękujemy za zamieszczenie komentarza.
Czytamy każdy komentarz i postaramy się odpowiedzieć na każde pytanie.