Karmelizowane jabłka w kruszonce
Podwieczorek, szybki deser czy dwie lewe ręce w kuchni... na pomoc przychodzi niezawodny i prosty przepis na karmelizowane jabłka pokryte złocistą, chrupiącą kruszonką... Do tego odrobina lodów śmietankowych i mamy przysłowiowe "niebo w gębie".
Naprawdę niewiele potrzeba, aby stworzyć deser, który dosłownie rozpływa się w ustach. Karmelizowane jabłka z nutą waniliową sprawdzają się w każdej postaci deserów, nie tylko w crumble. :)
A więc do dzieła!
A więc do dzieła!
Składniki:
(na 2 kokilki)
- 60 g mąki pszennej
- 30 g cukru pudru
- 50 g masła w temp. pokojowej
- 2 jabłka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 cytryny
- 5 łyżeczek cukru brązowego
- 3 krople aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego
Przygotowanie:
- Zaczynamy od jabłkowego nadzienia. Jabłka obieramy, kroimy w kostki. Wyciskamy sok z połówki cytryny. W rondelku umieszczamy sok z cytryny i cukier. Mieszamy. Rondelek umieszczamy na wolnym ogniu i jeszcze chwilę mieszamy, aby cukier choć trochę się rozpuścił. Pozostawiamy sok do momentu, aż zacznie "buzować" (w tym czasie już nie mieszamy); pojawią się bąbelki na powierzchni, które zaczną nabierać złotego/brązowego koloru - i to jest moment, w którym dodajemy pokrojone jabłka do soku i mieszamy. Następnie dodajemy cynamon, aromat waniliowy i znowu mieszamy. Pozostawiamy na wolnym ogniu, aby jabłka nieco zmiękły. Na sam koniec dodajemy budyń, mieszamy i odstawiamy z ognia.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni i zaczynamy robić kruszonkę. W misce umieszczamy mąkę, cukier puder i masło. Ucieramy do momentu uzyskania kruszonki.
- Do czystych kokilek wkładamy karmelizowane jabłka, a na wierzch posypujemy grubą warstwą kruszonki. Pieczemy w piekarniku przez 25-30 min, do uzyskania złocistego koloru kruszonki. Upieczony deser podajemy na ciepło z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.
mika.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękujemy za zamieszczenie komentarza.
Czytamy każdy komentarz i postaramy się odpowiedzieć na każde pytanie.