Karmelizowane jabłka w kruszonce

   Podwieczorek, szybki deser czy dwie lewe ręce w kuchni... na pomoc przychodzi niezawodny i prosty przepis na karmelizowane jabłka pokryte złocistą, chrupiącą kruszonką... Do tego odrobina lodów śmietankowych i mamy przysłowiowe "niebo w gębie".
   Naprawdę niewiele potrzeba, aby stworzyć deser, który dosłownie rozpływa się w ustach. Karmelizowane jabłka z nutą waniliową sprawdzają się w każdej postaci deserów, nie tylko w crumble. :)
   A więc do dzieła!


Składniki:
(na 2 kokilki)
  • 60 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • 50 g masła w temp. pokojowej
  • 2 jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 cytryny
  • 5 łyżeczek cukru brązowego
  • 3 krople aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego
Przygotowanie:
  • Zaczynamy od jabłkowego nadzienia. Jabłka obieramy, kroimy w kostki. Wyciskamy sok z połówki cytryny. W rondelku umieszczamy sok z cytryny i cukier. Mieszamy. Rondelek umieszczamy na wolnym ogniu i jeszcze chwilę mieszamy, aby cukier choć trochę się rozpuścił. Pozostawiamy sok do momentu, aż zacznie "buzować" (w tym czasie już nie mieszamy); pojawią się bąbelki na powierzchni, które zaczną nabierać złotego/brązowego koloru - i to jest moment, w którym dodajemy pokrojone jabłka do soku i mieszamy. Następnie dodajemy cynamon, aromat waniliowy i znowu mieszamy. Pozostawiamy na wolnym ogniu, aby jabłka nieco zmiękły. Na sam koniec dodajemy budyń, mieszamy i odstawiamy z ognia.
  • Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni i zaczynamy robić kruszonkę. W misce umieszczamy mąkę, cukier puder i masło. Ucieramy do momentu uzyskania kruszonki.
  • Do czystych kokilek wkładamy karmelizowane jabłka, a na wierzch posypujemy grubą warstwą kruszonki. Pieczemy w piekarniku przez 25-30 min, do uzyskania złocistego koloru kruszonki. Upieczony deser podajemy na ciepło z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.

mika.

Komentarze

Popularne posty