Wegańska tarta

   Dla mnie tarty wiodą prym wśród deserów. Łącząc ze sobą najróżniejsze składniki, możemy komponować urozmaicone kremy, a także spody. W przypadku tart mamy pełną dowolność w eksperymentowaniu, co cenię niezmiernie w kuchni.

   Dzisiejszy przepis jest jednym z moich ulubionych, ze względu na niewysublimowane produkty, prostotę w wykonaniu, a co najważniejsze nieziemski smak.

   Kakaowo-kokosową tartę pokochają wszyscy - zarówno miłośnicy diety wegańskiej, osoby dbające o figurę, jak i te uwielbiające słodkości :)




Składniki:
(forma do tarty o wymiarze 20 cm)

Do przygotowania spodu:
  • 1 szklanka daktyli
  • 1 szklanka migdałów 
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych 
  • 3 łyżki oleju kokosowego
Do przygotowania kremu:
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub innego słodzika (możemy użyć miodu, syropu z agawy)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka ciemnego kakao

Przygotowanie:

Zaczynam od wykonania ciasta na spód.
  1. Daktyle umieszczam w miseczce i zalewam wrzątkiem. Odstawiam na około 15 minut. 
  2. W rondelku rozpuszczam 3 łyżki oleju kokosowego. Odstawiam do wystygnięcia. 
  3. Następnie umieszczam migdały w blenderze z ostrzem w kształcie litery S (możemy również skorzystać z malaksera lub młynka do kawy).
  4. Odcedzam daktyle. 
  5. Do zmielonych migdałów dodaje: daktyle, wiórki kokosowe i olej kokosowy. Wszystkie składniki blenduje do momentu uzyskania jednolitej masy.
  6. Wykładam formę do pieczenia tarty zaczynając od boków.
  7. Przygotowany spód umieszczam w lodówce na min. 2h.
Następnie przygotowuje krem. Miksuję mleczko kokosowe, syrop klonowy, wiórki kokosowe i ciemne kakao do momentu uzyskania jednolitej puszystej masy.*

*Jeżeli chcemy uzyskać bardziej piankowatą formę kremu, możemy dodać żelatynę do deserów lub agar-agar.

Spód tarty wykładam kremem, a następnie dekoruje ulubionymi owocami - w tym przypadku zdecydowałam się na truskawki oraz jeżyny.









Smacznego :) 
nika

Komentarze

Popularne posty