Wegańska tarta
Dla mnie tarty wiodą prym wśród deserów. Łącząc ze sobą najróżniejsze składniki, możemy komponować urozmaicone kremy, a także spody. W przypadku tart mamy pełną dowolność w eksperymentowaniu, co cenię niezmiernie w kuchni.
Dzisiejszy przepis jest jednym z moich ulubionych, ze względu na niewysublimowane produkty, prostotę w wykonaniu, a co najważniejsze nieziemski smak.
Kakaowo-kokosową tartę pokochają wszyscy - zarówno miłośnicy diety wegańskiej, osoby dbające o figurę, jak i te uwielbiające słodkości :)
Składniki:
(forma do tarty o wymiarze 20 cm)
Do przygotowania spodu:
- 1 szklanka daktyli
- 1 szklanka migdałów
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki oleju kokosowego
Do przygotowania kremu:
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego lub innego słodzika (możemy użyć miodu, syropu z agawy)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka ciemnego kakao
Przygotowanie:
Zaczynam od wykonania ciasta na spód.
- Daktyle umieszczam w miseczce i zalewam wrzątkiem. Odstawiam na około 15 minut.
- W rondelku rozpuszczam 3 łyżki oleju kokosowego. Odstawiam do wystygnięcia.
- Następnie umieszczam migdały w blenderze z ostrzem w kształcie litery S (możemy również skorzystać z malaksera lub młynka do kawy).
- Odcedzam daktyle.
- Do zmielonych migdałów dodaje: daktyle, wiórki kokosowe i olej kokosowy. Wszystkie składniki blenduje do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Wykładam formę do pieczenia tarty zaczynając od boków.
- Przygotowany spód umieszczam w lodówce na min. 2h.
Następnie przygotowuje krem. Miksuję mleczko kokosowe, syrop klonowy, wiórki kokosowe i ciemne kakao do momentu uzyskania jednolitej puszystej masy.*
*Jeżeli chcemy uzyskać bardziej piankowatą formę kremu, możemy dodać żelatynę do deserów lub agar-agar.
Spód tarty wykładam kremem, a następnie dekoruje ulubionymi owocami - w tym przypadku zdecydowałam się na truskawki oraz jeżyny.
nika
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękujemy za zamieszczenie komentarza.
Czytamy każdy komentarz i postaramy się odpowiedzieć na każde pytanie.