Czekoladowa jaglanka z malinami

   Czekoladowa jaglanka to nic innego jak czekoladowy budyń jaglany. Zamiast kupować budyń w proszku, można przyrządzić własny. Kasza jaglana jest idealną bazą do przyrządzenia pysznego, zdrowego budyniu. Jaglankę czekoladową zwykle przyrządzamy na drugie śniadanie lub podwieczorek, ale można ją zjeść kiedy tylko ma się ochotę na coś czeko. :)

   Budyń jaglany można jeść na wiele sposobów, dzisiaj podajemy propozycję czekoladową z malinami. Jaglankę można zjeść na ciepło, ale można także włożyć do lodówki i zjeść po dłuższej chwili.



Składniki:
(na 2 osoby)
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki dowolnego mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka miodu/cukru trzcinowego
  • maliny
  • 2 rządki czekolady mlecznej/gorzkiej

Przygotowanie:

1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać ciepłą wodą. Umieścić w garnku z mlekiem i gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 min, aż będzie miękka i wchłonie mleko.
2. Kaszę, kakao oraz cukier lub miód umieszczamy w blenderze i blendujemy.*
3. Wykładamy do naczynek, na wierzch układamy maliny i pokrojoną w drobne kosteczki czekoladę.

*Uwaga! Konsystencja budyniu zależy od Ciebie. Ja dziś proponuję jaglankę, czyli nieidealnie zblenodwaną masę. Można potrzymać dłużej w blenderze do uzyskania gładkiego, aksamitnego budyniu. Jak kto lubi. ;)



mika.

Komentarze

Popularne posty