Pudding z nasion chia

   W ciągu tygodnia nie mam zazwyczaj czasu na przyrządzanie wykwintnych śniadań. Wczesnym rankiem, gdy muszę wyjść na uczelnię, nie znajduje nawet chwili, aby pozwolić sobie na przysłowiowe krzątanie w kuchni i przygotowywanie porannego posiłku. A kolejny początek dnia rozpoczynający się od owsianki nie jest zachęcający. :)

   W moim porannym menu zagościł pudding chia, który możemy wykonać w szybki, nieskomplikowany sposób. Rozpoczniemy dzień od pełnowartościowego śniadania, bogatego w witaminy, minerały oraz kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6).

   Nasiona chia (szałwia hiszpańska) od tysięcy lat słyną ze swoich wartości odżywczych. Bogactwo witamin: C, A, E oraz B1, B2 i B3, a także minerałów: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód i potas. Dodatkowo są źródłem białka dla wegetarian oraz wegan. :)


Składniki:
  • 1 szklanka mleczka kokosowego lub innego rodzaju mleka
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:

Do miseczki nalewam dowolny rodzaj mleka, dodaje nasiona chia i mieszam do momentu uzyskania gęstej postaci. Następnie przelewam do ulubionego słoiczka i umieszczam w lodówce na noc.

Możemy również przygotować do naszego puddingu mus owocowy: blendujemy dowolny owoc, na jaki mamy ochotę - dzisiaj zdecydowałam się na mus gruszkowy.

Wstając wcześniej rano, mamy gotowe śniadanie :) Możemy dodać również świeże owoce: maliny, jeżyny, borówki.

Zdrowe, pełnowartościowe śniadanie na dobry początek dnia. Smacznego :)



nika 

Komentarze

Popularne posty