Czekoladowy krem z daktyli
Jeden z moich ulubionych przepisów. Aż ciężko uwierzyć, że tak prosty i szybki przepis może być tak uzależniający i prze-py-szny! Daktyle, kakao, olej kokosowy i odrobina mleka kokosowego... zaledwie 4 składniki są potrzebne, by stworzyć zdrowy, wegański krem czekoladowy.
Krem idealnie sprawdza się do kanapek, gofrów, naleśników, deserów czy ot tak wyjadany palcami ze słoiczka. ;) Jest to zdrowa alternatywa dla miłośników nutelli lub ludzi będących na ciągłej diecie (jak ja). Bez cukru, bez glutenu i bez białek mleka!
Uwaga! Krem z daktyli uzależnia i zakochacie się w nim od pierwszego oblizania palców! :)
Składniki:
(na 1 mniejszy słoiczek)
Uwaga! Krem z daktyli uzależnia i zakochacie się w nim od pierwszego oblizania palców! :)
Składniki:
(na 1 mniejszy słoiczek)
- 20 większych daktyli suszonych
- 2 pełne łyżki kakao
- 1.5 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki mleka kokosowego*
* można pominąć mleko, wtedy uzyskamy ciemniejszą, mniej kremową masę. Mleko kokosowe nadaje mleczną, kremową konsystencję. W kremie nie czuć posmaku kokosa.
Przygotowanie:
- Daktyle zalewamy wrzącą wodą do zakrycia na 20 min. Następnie odsączamy je z wody.
- W blenderze umieszczamy daktyle, kakao, olej i mleko kokosowe. Blendujemy do momentu uzyskania gładkiego, gęstego, jednolitego kremu.
- Krem przechowywać w słoiczku do 3 dni, choć z autopsji wiem, że zniknie jeszcze w ten sam dzień. ;)
mika.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękujemy za zamieszczenie komentarza.
Czytamy każdy komentarz i postaramy się odpowiedzieć na każde pytanie.