Czekoladowy krem z daktyli

   Jeden z moich ulubionych przepisów. Aż ciężko uwierzyć, że tak prosty i szybki przepis może być tak uzależniający i prze-py-szny! Daktyle, kakao, olej kokosowy i odrobina mleka kokosowego... zaledwie 4 składniki są potrzebne, by stworzyć zdrowy, wegański krem czekoladowy.
   Krem idealnie sprawdza się do kanapek, gofrów, naleśników, deserów czy ot tak wyjadany palcami ze słoiczka. ;) Jest to zdrowa alternatywa dla miłośników nutelli lub ludzi będących na ciągłej diecie (jak ja). Bez cukru, bez glutenu i bez białek mleka! 
   Uwaga! Krem z daktyli uzależnia i zakochacie się w nim od pierwszego oblizania palców! :)




Składniki:
(na 1 mniejszy słoiczek)
  • 20 większych daktyli suszonych
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 1.5 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki mleka kokosowego*
* można pominąć mleko, wtedy uzyskamy ciemniejszą, mniej kremową masę. Mleko kokosowe nadaje mleczną, kremową konsystencję. W kremie nie czuć posmaku kokosa.

Przygotowanie:
  • Daktyle zalewamy wrzącą wodą do zakrycia na 20 min. Następnie odsączamy je z wody.
  • W blenderze umieszczamy daktyle, kakao, olej i mleko kokosowe. Blendujemy do momentu uzyskania gładkiego, gęstego, jednolitego kremu.
  • Krem przechowywać w słoiczku do 3 dni, choć z autopsji wiem, że zniknie jeszcze w ten sam dzień. ;)


mika.

Komentarze

Popularne posty